wczytywanie

5 sierpnia 2020

Zimno, zimniej – najważniejsze zasady mrożenia jedzenia

Mrożenie jest jedną z najlepszych metod przechowywania żywności, a w przypadku warzyw i owoców jest zdecydowanie lepsze niż suszenie czy konserwowanie. Głównie dlatego, że najlepiej chroni je przed utratą cennych witamin. Chętnie mrozimy produkty roślinne, a także chleb, mięso, ryby, sery czy nawet zupy. Czy można mrozić każdą żywność i jak długo można przechowywać jedzenie w zamrażarce? Tego dowiecie się z naszego artykułu!

Dlaczego warto mrozić owoce i warzywa?

Zamrożone owoce i warzywa – w porównaniu z innymi rodzajami przetworów, np. wekami – zachowują większość składników odżywczych. Dlatego przygotowywanie posiłków na bazie mrożonek jest szczególnie zalecane, zwłaszcza w porze jesienno-zimowej, gdy brakuje świeżych owoców i warzyw. Poza tym mrożenie to dobry sposób na to, aby nie marnować i nie wyrzucać jedzenia. Większość produktów – świeżych lub przetworzonych – możemy przechowywać w zamrażalniku nawet przez kilkanaście tygodni.

Mrożenie – podstawowe zasady

1. Są produkty, które nie nadają się do mrożenia

Teoretycznie zamrozić można każdą żywność, tylko że nie wszystko po rozmrożeniu będzie nadawało się do zjedzenia. Z tego względu nie należy zamrażać:

2. Do mrożenia używamy opakowań lub woreczków trwałych, mrozoodpornych i przeznaczonych do kontaktu z żywnością

Mrożąc żywność w specjalnych woreczkach, zyskujemy miejsce w zamrażarce i nie schładzamy powietrza. Pamiętajmy jednak, aby nie były to zwykłe woreczki, tylko mrozoodporne – takie jak woreczki na mrożonki Freezer bags Paclan. W przeciwnym razie może się zdarzyć, że mrożone zapasy rozsypią się po zamrażalniku. Używajmy tylko tych przeznaczonych do kontaktu z żywnością, aby mrożenie warzyw, owoców, pieczywa, mięsa, ryb i innych produktów było bezpieczne. Dopasujmy także rozmiar woreczka do wielkości zamrażanej żywności i preferencji smakowych domowników – większą porcję po zamrożeniu będzie trudno podzielić na mniejsze części, a powtórne zamrożenie jest niemożliwe. Pamiętajmy, aby tego nie robić – w takich mrożonkach mogą rozwijać się drobnoustroje.

Poza tym mrożenie to dobry sposób na to, aby nie marnować i nie wyrzucać jedzenia. Większość produktów – świeżych lub przetworzonych – możemy przechowywać w zamrażalniku nawet przez kilkanaście tygodni. Musimy jednak pamiętać, że:

Pamiętaj! Nigdy nie mrozimy ponownie rozmrożonych produktów. Nie należy tego robić, nie dlatego, że jedzenie traci walory smakowe. W takich artykułach mogą rozwijać się drobnoustroje. Jest to niebezpieczne dla naszego zdrowia.

3. Mrozimy, ale na kilka miesięcy – nie na lata

Dobrze przygotowane mrożonki możemy przechowywać w zamrażarce przez kilka miesięcy – a nawet przez cały rok, jeśli trzymamy je w temperaturze poniżej -18˚C. To optymalna temperatura zamrażania żywności. Mają ją z reguły większe zamrażarki. W tych mniejszych, umieszczonych w niewielkich domowych lodówkach, temperatura zazwyczaj nie spada poniżej – 6˚C. Zwróćmy na to uwagę, ponieważ temperatura mrożenia ma wpływ na to, jak długo możemy przechowywać mrożonki. Z tego też powodu warto mrożone zapasy opisywać. Umieszczać w widocznym miejscu datę przydatności do spożycia lub datę pakowania. Przy czym zamiast karteczek – wkładanych do środka do woreczków – lepiej wybierzmy woreczki na mrożonki, które mają specjalne pole do opisu produktu – Freezer bags dają takie możliwości.

Mrożenie to sprytny sposób na różnorodne posiłki i niemarnowanie jedzenia, które nam pozostało. Pamiętajmy o przestrzeganiu podstawowych zasad mrożenia i cieszmy się smakiem warzyw i owoców poza sezonem!

Komentarze: 0

Powiązane artykuły