Jakie przekąski jeść zimą w pracy?
Nasza kondycja, odporność i nastrój w dużej mierze zależą od tego, co jemy. Zimą, gdy codziennie musimy stawiać czoła infekcjom, chandrze i ociężałości, powinniśmy szczególnie dbać o obecność zdrowych przekąsek w naszej diecie. Surowe warzywa i owoce, orzechy, wypieki z pełnego ziarna mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. O tym, jak powinno wyglądać zdrowe śniadanie do pracy opowiada Marta Krokowicz, Brand Manager marki Paclan – znanego producenta artykułów gospodarstwa domowego.
Apetyt na zdrowie
Zimą pogoda nas nie rozpieszcza – raz ziąb, raz plucha. Łatwo o przemarznięcie, przeziębienie, a także o apatię i rozdrażnienie. W takiej sytuacji zamiana kalorycznych i wysoko przetworzonych produktów na świeże i naturalne odpowiedniki to bardzo dobry pomysł. Po pierwsze, dlatego że jedzenie świeżych warzyw i owoców korzystnie wpływa na stan naszego zdrowia oraz poprawia odporność organizmu. Po drugie, dlatego że po sutych i ciężkich potrawach świątecznych i karnawałowych szaleństwach warto dać wytchnienie przeciążonemu układowi pokarmowemu.
Zimowe drugie śniadanie – co warto zabrać do pracy?
Przy doborze produktów, które warto mieć pod ręką w pracy w okresie zimowym, należy pamiętać, że najzdrowsze i najbardziej wartościowe jest jedzenie nieprzetworzone, bez barwników, konserwantów. Sztuczne składniki mocno obciążają jelita, które wpływają na naszą odporność i są powszechnie uznawane za drugi układ immunologiczny. Poza tym naturalne przekąski pomagają utrzymać wagę na właściwym poziomie, co w porze chłodów, gdy mniej spacerujemy i ruszamy się, również ma swoje znaczenie.
Na listę smacznych przekąsek, które warto zabrać do pracy, powinny trafić przede wszystkim:
- Świeże owoce i warzywa, które przed zjedzeniem należy umyć. W okresie zimowym warto sięgnąć po: mandarynki, pomarańcze, jabłka, banany, marchewkę, seler naciowy czy paprykę – przede wszystkim dlatego, że są wszystkie te produkty zawierają witaminę C (a seler naciowy ma jej nawet dwukrotnie więcej niż cytrusy), która pomaga wzmocnić odporność, a także wiele innych witamin i minerałów.
- Orzechy włoskie, migdały, pestki dyni oraz suszone owoce: śliwki, morele, żurawina, ponieważ są źródłem mikroelementów. Poza tym dostarczają energii. Na przykład orzechy włoskie świetnie wpływają na pracę mózgu i poprawiają koncentrację. Bardzo ważne – kupując suszone owoce, zwracajmy uwagę na to, czy nie są konserwowane siarką.
- Produkty probiotyczne, czyli jogurty, kefiry oraz inne napoje mleczne, ale tylko te, które zawierają żywe kultury bakterii fermentacji mlekowej – przede wszystkim bakterie Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium bifidum, gdyż korzystnie stymulują układ odpornościowy i ograniczają rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych.
- Koktajle i owocowe musy to alternatywa dla świeżych owoców i wygodny sposób na przemycenie do diety jeszcze większej porcji zdrowych składników – wystarczy, że zimową porą sięgniemy po zamrożone jagody czy truskawki i dodamy je do jogurtu czy maślanki. O tym, jak mrozić owoce i warzywa, przeczytacie tutaj: Zimno, zimniej – najważniejsze zasady mrożenia jedzenia.
- Proste sałaki i często niedoceniane kanapki, które zaspokoją pierwszy głód i pozwolą przetrwać do przerwy obiadowej.
W co zapakować śniadanie do pracy?
Drugie śniadanie czy przekąska w pracy powinny być nie tylko zdrowe, ale także apetyczne – rozwalona kanapka czy rozgniecione owoce nie będą zachęcały do jedzenia. Dlatego przygotowując przekąski na wynos, wybierzmy odpowiednie opakowania, które będą dopasowane do zawartości. Kanapki możemy zapakować w woreczki lub torebki śniadaniowe, a przy tych nieforemnych dobrze sprawdzi się folia aluminiowa. W przypadku warzyw i owoców dobrym pomysłem będą uniwersalne woreczki z suwakiem marki Paclan. Dzięki swojej wytrzymałości oraz funkcjonalnemu zapięciu nadają się do wielokrotnego użytku.
„Poza idealną szczelnością niezaprzeczalnym atutem woreczków z suwakiem jest ich wytrzymałość. Trudno je przerwać, zniszczyć. Można w nich nie tylko bezpiecznie zabierać jedzenie do pracy, lecz także mrozić warzywa, owoce a także zupy, koktajle, ponieważ dostępne są w dwóch praktycznych pojemnościach – 1 i 3 litrów” – dodaje Marta Krokowicz.
Jeśli chcemy skorzystać z nich ponownie, wystarczy dobrze je umyć i wysuszyć po użyciu. Co więcej woreczki to nie tylko sprawdzone opakowanie na przekąski do pracy i szkoły. Można w nich przechowywać także drobne przedmioty, dlatego przydadzą się podczas każdej podróży i na krajoznawczej wycieczce. Ponadto są estetyczne, ozdobione kolorowymi rysunkami warzyw i owoców, co stanowi szczególną zachętę do tego, aby spakować w nie zdrowe przekąski do pracy.
Pamiętajmy, że przygotowanie zdrowych przekąsek czy drugiego śniadania do pracy wcale nie jest trudne – wystarczą zdrowe składniki, dobra organizacja i wytrzymałe opakowania, aby jedzenie smakowało i wyglądało!
Komentarze: 0